DJEČJE AKTIVNO LJETO 2016. U KRIŽEVCIMA

DJEČJE AKTIVNO LJETO 2016. U KRIŽEVCIMA

Šestu godinu za redom, udruga Dijete zove dijete iz Brescie i Pokret fokolara u suradnji s križevačkim osnovnim školama i gradskom Zajednicom športskih udruga  provodi projekt Dječje aktivno ljeto, koje se ove godine održava od 22. do 27. kolovoza. 
Animatori iz Brescie i Križevaca uz pomoć nastavnika i stručnih suradnika iz osnovnih škola „Vladimir Nazor“ i Ljudevita Modeca organiziraju različite zanimljive igre i edukativno-zabavne radionice za djecu u dobi od 8 do 13 godina. Kako se projekt svake godine razvija i poboljšava organizacija, govori i činjenica da je prve godine održavanja projekta u igrama sudjelovalo 32 djece, a prošle godine njih stotinjak, koliko ih je prijavljeno i ove godine. Nerijetko se događa da djeca dovedu i svoje prijatelje ili rođake, čime se povećava ne samo njihov broj, nego i radost igre koju međusobno dijele. Sudjelovanje animatora je potpuno dobrovoljno, a za vrijeme koje ulože kako bi ovoj djeci uljepšali ljeto, dobiju bogato iskustvo te dječju zahvalnost i prijateljstvo. 
Budući da su neki od animatora polaznici humanističkih i društvenih studija, ovo iskustvo za njih ima i profesionalnu vrijednost jer im daje mogućnost da svoja znanja s fakulteta primijene i u realnim situacijama. 
Većina djece se godinu za godinom ponovo vraća kako bi se sudjelovanjem u ovim zanimljivim igrama družila s prijateljima koje su upoznali prethodnih godina. Neka od njih i prerastu predviđenu dob za sudjelovanje u igrama, no ove godine smo i za njih uspjeli naći načina za sudjelovanje integrirajući ih u grupu animatora te ih pripremajući za samostalno vođenje dječjih aktivnosti. Osim igara, djeci smo tijekom godina htjeli pružiti i malo zabavno-edukativnog programa pa smo tako u suradnji s nastavnicima iz osnovnih škola organizirali i radionice plesa, etno radionicu veza i plesa te dvije likovne radionice. Bitno je napomenuti da nastavnici također dobrovoljno daju svoje vrijeme i kreativne ideje kojima djeci pomažu aktivno iskoristiti preostale dane ljetnih praznika. 
Dječje aktivno ljeto ove godine po prvi puta završava velikom „Obiteljskom biciklijadom“, programom Križevačke udruge biciklista, Zajednice športskih udruga Križevci i Pokreta fokolara, u kojem će se djeci, učesnicima „Dječjeg aktivnog ljeta“,  pridružiti i njihovi roditelji kroz zabavno-sportske aktivnosti. Biciklijada će se održati na relaciji Križevci – Čabraje – Križevci.